Najpoważniejszym szkodnikiem warzyw strączkowych (rodzina bobowate: Fabaceae) jest mątwik grochowy (Heterodera goettingiana). Szczególnie podatną uprawą na tego szkodnika jest groch.
![Strączk1](https://nefscience.pl/wp-content/uploads/2021/03/Straczk1-768x576.jpg)
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA](https://nefscience.pl/wp-content/uploads/2021/03/Straczk2-1-768x503.jpg)
Korzenie roślin strączkowych poraża także guzak północny (M. hapla) oraz korzeniak szkodliwy (P. penetrans). Zwykle producenci nie zważają na ich obecność w tej uprawie, chociaż mogą znacząco wpłynąć na ilość uzyskanego plonu oraz podnieść wrażliwość roślin na wiele chorób odglebowych.
W uprawach roślin bobowatych może pojawić się niszczyk zjadliwy (D. dipsaci), a w uprawie bobu niszczyk olbrzymi (Ditylenchus gigas), który wcześniej uważany był za rasę olbrzymią niszczyka zjadliwego, bo jego osobniki mogą osiągnąć długość do 2,0 mm. Rośliny porażone niszczykami są karłowate i słabiej kwitną, mają zgrubiałe i zniekształcone łodygi. Uszkadzane mogą być również liście i szypułki. Objawami obecności niszczyków w nasionach jest pomarszczenie skórki nasion oraz ciemniejsze punkty i plamy na ich powierzchni. Całkowite straty powodowane przez niszczyki w uprawach roślin strączkowych mogą sięgać 80% wartości plonu.
![](https://nefscience.pl/wp-content/uploads/2021/03/ddipsaci_cor.jpg)